top of page

KÄ°ST OPERASYONLARI

kist_edited.jpg

Kist Operasyonu Nedir ?

Kist ameliyatlarında temel ilke tüm kistin çeperi ile birlikte çıkarılmasıdır. Kist lezyonu ile iliÅŸkili olmayan komÅŸu diÅŸ kökleri korunmalı ve kist içerisinde bulunan diÅŸlerin apikal rezeksiyon yöntemi ağız içerisinde kalması saÄŸlanmalıdır.

Bazı kist tiplerinde kistin kendi oluÅŸturduÄŸu basınçla ittiÄŸi ve gömük kalan diÅŸlerin sürmesini (çıkmasını) saÄŸlamak amacıyla kist içerisine diren yerleÅŸtirilir. Bu diren her hafta deÄŸiÅŸtirilerek kist içindeki basıncın azaltılmasını, kist çevresinde yeni kemik oluÅŸumunu ve gömük kalan diÅŸlerin sürmesini saÄŸlar.

Kist tedavisinin fonksiyonel veya estetik sorunlara yol açmaması gereklidir. Bu nedenle büyük kist boÅŸluklarının uygun kemik tozu ve bariyer ile rekonstrüksiyonu gereklidir.

Kistlerin Oluşumu ve Zararları;
Kistler, embriyolojik geliÅŸim sürecinde dokular içine yerleÅŸen hücre artıklarından geliÅŸebildikleri gibi, enfekte kök kanalından geliÅŸen irritasyon sonucu kök ucu bölgesinde meydana gelen patolojik deÄŸiÅŸiklikler ile de geliÅŸebilirler. Ayrıca kök ucunda kistik lezyonu bulunan diÅŸlerin çekimi sonrası çene kemiÄŸi içinde bu lezyonun kalması sonucunda da oluÅŸabilirler.
• Gömük bir diÅŸin sebep olduÄŸu kistik lezyon vakaları gözlenmiÅŸtir.
• Kistik lezyonlar kemik yıkımına, çene kemiÄŸinde kendiliÄŸinden oluÅŸan kırıklara ve çevredeki diÅŸlerin yer deÄŸiÅŸtirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yıkımını önlemek için diÅŸ çekilmeli ve kist temizlenmelidir.
• Nadiren bu kist çok geniÅŸ alanlara yayılırsa tümörlere dönüÅŸebilir ve çene kemiÄŸinde kendiliÄŸinden kırıklara sebep olabilir.

bottom of page